Uz podršku projekta „Green Works/Zeleni radovi“, Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini organizovala je okrugli sto u Sarajevu na teme zagađivanja zraka i zemljišta u BiH

U Sarajevu je održan okrugli sto na kome su predstavljene “Studija uticaja ložišta na čvrsta fosilna goriva u domaćinstvima na zagađivanje zraka’’  i “Studija uticaja poljoprivredne proizvodnje na zagađivanje zemljišta“. Predstavljeni su način izrade i nalazi (analize i preporuke) studija, i data je prilika učesnicima, predstavnicima institucija i civilnog sektora da prodiskutuju o nalazima studija, uzrocima problema i predloženim rješenjima za smanjivanje zagađivanje zraka i zemljišta.

Okrugli sto je imao za cilj dodatno jačanje kapaciteta kao i unapređenje saradnje civilnog sektora i institucija u aktivnostima vezanim za smanjivanje zagađivanja zraka i zemljišta u Bosni i Hercegovini. Učesnici su upoznati sa primjerima dobra prakse kao i sa predloženim rješenjima koja mogu pozitivno uticati na smanjivanje zagađivanja zraka i vazduha u Bosni i Hercegovini.

 

   

Studije su izrađene uz podršku projekta „Green Works/Zeleni radovi – Uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta “, finansiran je od strane Evropske unije i zajednički ga  realizuju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) iz Laktaša i Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini (MRR u BiH) iz Istočnog Sarajeva.