U Srpcu održan sastanak predstavnika Mreže za ruralni razvoj u BiH i Lokalne akcione grupe SAVUS

U Srpcu održan sastanak predstavnika Mreže za ruralni razvoj u BiH i Lokalne akcione grupe SAVUS.
Krajem decembra prošle godine u Istočnom Sarajevu potpisan je sporazum o saradnji između Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini i Lokalne akcione grupe (LAG) SAVUS. Na sastanku su prisustvovali predstavnici opština: Srbac, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i predstavnici organizacija civilnog društva.
U Srpcu je održan treći u nizu sastanak predstavnika ovih organizacija sa ciljem reaktivacije lokalne akcione grupe SAVUS, rekao je Duško Cvjetinović, predsjednik Mreže za ruralni razvoj BiH.
,, U  Srpcu imali veoma produktivan sastanak na kojem smo definisali zajedničke ciljeve u narednom periodu kako bi konkretno finalizovali plan razvoja područja ove četiri opštine u periodu od 2024. do 2027. godine. Analizirali smo strateške planove opština Srbac, Laktaši, Gradiška i Kozarska Dubica i izdvojićemo prioritete u kojima mi možemo dati svoj doprinos”.
Menadžer poljoprivrednog klastera GLS koji okuplja poljprivredne proizvođače sa područja Gradiške, Laktaša, Srpca i Kozarske Dubice Bojan Ćikić kaže da će ponovnom aktivacijom Lokalne akcione grupe SAVUS poljoprivrednicima biti otvoreni brojni fondovi.
,,Cilj nam je da ponovo reorganizujemo LAG SAVUS koja je osnovana, ali ne funkcioniše. LAG-ovi su prepoznate asocijacije u EU, imaju svoje fondove i rade dobre stvari za razvoj sela. Mi nastojimo izgraditi lokalno partnerstvo i na taj način spremamo se za dati momenat kada će ti fondovi biti dostupni i za ruralni razvoj našeg područja. Djelujemo u dva pravca – prvi je utvrđivanje članstvaiI izrada Statuta, a drugi pravac je izrada Strategije razvoja LAG SAVUS-a i područja na kojem on djeluje”, rekao je Bojan Ćikić.
U ime Opštine Srbac sastanku je prisustvovao načelnik Odjeljenja za privredu,poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić sa saradnicima, direktorica Turističke organizacije Srbac Radisava Šuščević i predsjednica Udruženja žena Srbac Vesna Smiljanić.
Sljedeći sastanak zakazan je za 16. februar u Kozarskoj Dubici.