U Sokocu održan trening na temu ”Zapošljavanje mladih i žena iz ruralnih područja, bazirano na socijalnom preduzetništvu i zajedničkim kratkim lancima snabdijevanja”

MRRuBiH je 23-24.10.2019. godine, na Sokocu, održala trening ”Zapošljavanje mladih i žena iz ruralnih područja, bazirano na socijalnom preduzetništvu i zajedničkim kratkim lancima snabdijevanja”.  

Na treningu su obrađene sledeće teme:

  • Kratki lanci vrijednosti kao šansa za zapošljavanje marginalizovanih grupa u ruralnim područjima
  • Podrška zapošljavanju mladih i žena u ruralnim područjima putem LAG-ova i LEADER principa
  • Socijalno preduzetništvo zasnovano na ruralnom razvoju.

Trening je otvorio Duško Cvjetinović, Predsjednik MRRuBiH, i on je naglasio da mi moramo iskoristiti znanja iz drugih zemalja da se upoznamo sa inovativnim pristupima u zapošljavanju mladih i žena iz ruralnih područja. To nam je samo jedan od načina da se pokušamo suprotstaviti iseljavanju mladih iz ruralnih područja i čitave BiH, kao i da pomognemo onima koji su tu da pokušaju da primjene nova znanja u cilju ostvarivanja dodatnih prihoda za svoja domaćinstva. Treningu su prisustvovali mladi i žene sa područja koje pokriva LAG Devetak, članica MRRuBiH. Trening su održali Slavica Ašonja (Predsjednik LAG Devetak) i Ivica Sivrić (vođa odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj u REDAH-Mostar).

Trening je održan kao poslednja aktivnost u okviru projekta ”Innovative Support to employment of Rural marginalized groups – SyneRgi” (Inovativne podrške zapošljavanju rurlanih marginalizovanih grupa). Projekat je podržan od strane Višegrad Fonda, i zjednički je implementiran od strane mreža za rualni razvoj iz Srbije (lead partner), BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, te mreža Ruralni parlament iz Slovačke, Regionalni Savez nacionalnih mreža LAG-ova iz Češke i Poljskog ruralnog foruma.

Više o projektu možete pronaći na http://www.synergiesofbalkan.org/.