Osnovana Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu je 25. aprila u hotelu “Radon Plaza” održana osnivačka skupština Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini. Uspješnim radom i zaključcima osnivačke skupštine, Bosna i Hercegovina je po prvi put dobila formalnu mrežu organizacija civilnog društva koje se bave ruralnim razvojem.

Na osnivačkoj skupštini odluku o osnivanju potpisalo je 18 organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine. Među ovim organizacijama našlo se i pet lokalnih akcionih grupa koje djeluju u BiH. U radnom dijelu skupštine usvojeni su Statut i izabrani organi upravljanja Mreže pri čemu se vodilo računa da cijela teritorija BiH bude pokrivena i ima svog zastupnika u upravnom odboru. Sjedište Mreže biće u Banjoj Luci, a za predsjednika Mreže izabran je gospodin Miodrag Matavulj, kao kandidat ispred Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED.

U ceremonijalnom dijelu svojim prisustvom osnivanje Mreže su podržali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ureda za harmonizaciju, Delegacije Evropske Unije u BiH, Direkcije za evropske integracije, UNDP i drugi.

Natalia Dianiskova, šef Odjeljenja za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH, kazala je da “Evropska unija daje veliku važnost i pruža tehničku pomoć za veće učešće organizacija civilnog društva u demokratskim procesima, kao i za bolju saradnju između civilnog i javnog sektora na svim nivoima vlasti.”

Ispred Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva svoje zadovoljstvo i podršku osnivanju Mreže iskazao je gospodin Pejo Janjić, šef odsjeka za ruralni razvoj. U svom obraćanju g. Janjić posebno naglašava da: „Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prepoznaje ovu Mrežu i LAG-ove kao partnere u procesu prenosa informacija o mjerama, u kreiranju projekata, pisanju aplikacija, te informisanju javnosti.“

Pored predstavnika institucija Bosne i Hercegovine, osnivanje Mreže su svojim prisustvom pozdravili i uveličali i gosti iz Evropske unije: Radim Srsen, predsjednik Evropske LEADER asocijacije za ruralni razvoj iz Brisela (ELARD), i Goran Šoster, predsjednik PREPARE mreže. Gosti osnivačke skupštine bili su i predstavnici mreža iz regiona, Matija Zamlječanec ispred Hrvatske mreže za ruralni razvoj, te Dragan Roganović, predsjednik Mreže za podršku ruralnom razvoju Srbije, a pozdravno pismo je poslao i Ratko Bataković, predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore. Gospodin Roganović je u svome obraćanju uputio poziv Mreži za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini da pristupi u članstvo Balkanske mreže za ruralni razvoj koja je u procesu formiranja, a poziv za uključivanje u članstvo je upućen i od strane ELARD-a i PREPARE mreže.

Inicijativa umrežavanja civilnog društva iz oblasti ruralnog razvoja podržana je od strane projekta ACoRD (Savez za zajednički ruralni razvoj), koji finansira Evropska unija te podržava švedska razvojna organizacija We Effect. ACoRD projekat provodi Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED u partnerstvu sa četiri organizacije: REDAH iz Mostara, UG „Nešto Više“ iz Sarajeva, LAG Una-Sana i EU partnerom Evropskom LEADER asocijacijom za ruralni razvoj (ELARD) iz Brisela. Jedan od glavnih ciljeva projekta AcoRD je da se podrži osnivanje Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini koja će biti strateški partner svim relevantnim institucijama u ruralnom razvoju zemlje.