Javna rasprava o Programu ruralnog razvoja Vlade FBiH

U srijedu 14. 05. 2014. godine Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva održalo je medijsku prezentaciju Programa ruralnog razvoja Vlade FBiH, na lokalitetu Donje Biosko u okolini Sarajeva. Press konferenciju je otvorio dopremijer FBiH I federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede išumarstva, Jerko Ivanković-Lijanović.

‘’Donošenjem Odluke o pristupanju izradi programa ruralnog razvoja, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izravno krenula putem stvaranja praktičnih uvjeta za uvođenje principa EU politike ruralnog razvoja i ispunjavanja EU standarda. Ovaj pristup značajno će povećati razinu potrebnih znanja i institucionalne uređenosti Bosne i Hercegovine, a osobito FBiH što može biti od velike važnosti za korištenje predstojećih programa iz fondova EU.

Osnovi ciljevi programa ruralnog razvoja jesu stvaranje kvalitetnog ambijenta da poljoprivredni proizvođači, prerađivači, ali i druge gospodarske djelatnosti na ruralnom prostoru podignu ekonomsku učinkovitost i stvore nova radna mjesta.

S ponosom ističemo da su u izradu Programa aktivno uključena, i na tome smo im iznimno zahvalni, sva relevantna federalna ministarstva, odbori za poljoprivredu Parlamenta Federacije BiH,institucije nadležne za poljoprivredu i ruralni razvoj sa državne, entitetske, kantonalne i razine Brčko Distrikta, nevladine organizacije, različiti zavodi, znanstvene i stručne institucije. Upravo njihovo sudjelovanje u procesu daje nam sigurnost da radimo dobar posao i da će ovaj Program uroditi višestrukim plodovima na korist ruralnog prostora u Bosni i Hercegovini’’, istakao je ministar Lijanović.

Ovim je zvanično otvorena Javna rasprava o dokumentu Programa ruralnog razvoja u FBiH, koji je dostupan na web stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede išumarstva, www.fmpvs.gov.ba, kao i obrazac za primjedbe i prijedloge poljoprivrednika i svih zainteresiranih strana u FBiH, koji treba slati na adresu javna.rasprava@fmpvs.gov.ba.

Partner ovog projekta je kompanija Catalys, čiji je direktor Ian Baker prilikom današnjeg otvaranja javne rasprave istakao važnost cjelokupnog projekta i uključivanja  samih građana i predstavnika medija u raspravu koja traje do 10. 06. 2014. godine.

Program ruralnog razvoja će osigurati sredstva u iznosu od 25 milijuna KM na godišnjem nivou, koja će se investirati direktno u ruralni biznis, kako bi se podržale ruralne zajednice i poljoprivrednici u proširivanju ekonomske aktivnosti i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje u ruralnim područjima. Na ovaj način Vlada FBiH i resorno ministarstvo direktno utječe na povećanje konkurentnosti ruralne ekonomije koja će biti usklađena sa ruralnom ekonomijom susjednih država i na promoviranje zaštite okoliša u skladu sa standardima EU.