Najava osnivanja Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini – Umrežavanje u funkciji ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini

U petak, 25.04. 2014. godine, u Sarajevu, održaće se Osnivačka skupština Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini. Kroz ovu inicijativu, 24 organizacija civilnog društva u BiH koje se bave pitanjima ruralnog razvoja po prvi put će zvanično pokrenuti formalizovanje i institucionalizaciju Mreže za ruralni razvoj, kao efektivnog instrumenta za uspostavljanje strateškog i snažnog partnerstva između ključnih aktera u ruralnom razvoju u zemlji.

Ovaj događaj jedan je od ključnih aktivnosti projekta ACoRD – Savez za zajednički ruralni razvoj koji je finansirala Evropska unija. Projekat nastoji da unaprijedi građanski aktivizam kroz veće učešće i zastupljenost ruralnog stanovništva u društvenim i političkim inicijativama, te da poveća uticaj civilnog društva na vladajuće strukture, socijalna pitanja i politike u sektoru ruralnog razvoja.

Osnivačka skupština održati će se u Hotelu Radon Plaza, sa početkom u 09:30h, a osim osnivača Mreže za ruralni razvoj u BiH, skup će prisustvom podržati i predstavnici mreža za ruralni razvoj iz susjednih zemalja i zemalja EU, kao i predstavnici nadležnih institucija za poljoprivredu i ruralni razvoj te Delegacije Evropske unije u BiH.