Održan trodnevni trening sa fokusom na organizacioni razvoj Mreže

U okviru ACoRD projekta koji implementiraju Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj iz Banja Luke, Udruženje građana “Nešto Više” iz Sarajeva, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH iz Mostara, LAG Una Sana iz Sanskog Mosta i ELARD iz Brisela održana je trodnevna radionica za sve članice Mreže sa fokusom na organizacioni razvoj. Trening je održan u Sarajevu od 10. do 12. marta.

U treningu su učestvovale članice Mreže, zajedno sa još dva moderatora, koje su svojim aktivnim doprinosom, kao i prezentovanjem dugogodišnjih iskustava u radu svojih organizacija, nastojale da na što konstruktivniji način kreiraju mehanizme funkcionisanja Mreže. Počevši od prezentacija, preko pregovaranja, upravljanja vremenom, do rada u timu ili upravljanja istim, cilj treninga je bio da se razviju timske vještine i prepoznaju u rastu i uspjehu Mreže. Moderatori koji su vodili radionicu su Aleksandar Draganić iz razvojne agencije EDA iz Banja Luke, i Igor Kajgana iz Agencije Lokalne Demokratije LDA iz Mostara. Trening je polazna osnova za jačanje unutrašnjih kapaciteta Mreže, kao i pružanje smjernica za unapređenje organizacionih aktivnosti Mreže.

Nakon završetka treninga članice Mreže su osposobljene da razumiju tipove organizacionih struktura, načine izvještavanja, pravce organizacionog razvoja jedne organizacija kao i kolektiva (Mreža za ruralni razvoj), sisteme komunikacije (interne i javni nastup) i sl.

Takođe, po završetku treninga, finaliziran je akcioni plan Mreže do kraja 2015. godine, odnosno definisane su konkretne aktivnosti i zaduženja svake od članica.