Bosna i Hercegovina dobila prve ruralne animatore

U okviru ACoRD projekta (Savez za zajednički ruralni razvoj) kojeg implementira Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj, ACED, iz Banjaluke sa još 4 partnerske organizacije odnosno sa Udruženjem građana “Nešto Više” iz Sarajeva, Asocijacijom za ekonomski razvoj REDAH iz Mostara, LAG-om Una Sana iz Sanskog Mosta i ELARD-om iz Brisela u periodu od septembra do decembra održan je set treninga u okviru “Programa obuke za ruralne animatore”. Obuka za ruralne animatore je realizovana na 5 lokacija u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Banja Luka, Bihać, Mostar i Brčko), kroz set od 6 modularnih treninga, odnosno kroz edukaciju u sljedećim oblastima:

  • Ruralni razvoj,
  • Ruralna ekonomija,
  • Ruralna sociologija,
  • Ruralna ekologija,
  • Lobiranje i zagovaranje,
  • Javne politike i javne kampanje.

Treninzima su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, a ukupan broj učesnika koji je bio dio obuka je 160, iz 88 organizacija, dok je njih 105 ostvarilo pravo na certifikat po unaprijed utvrđenim kriterijumima.

Dodjelom certifikata ruralnim animatorima ruralno stanovništvo je zvanično bogatije za 105 ruralnih animatora koji će svojim znanjem i iskustvom uticati na razvoj seoskih zajednica. Oni će, kao predstavnici organizacija civilnog društva, raditi na terenu, biti u konstantnoj komunikaciji sa stanovništvom i pomagati im da sprovedu aktivnosti koje su potrebne za ekonomski i ruralni razvoj. Sve aktivnosti ruralnih animatora imaju jedan zajednički cilj – kvalitetniji život za sve u ruralnim sredinama .

Dodjela certifikata je upriličena 12. marta u prostorijama hotela Hollywood u Sarajevu. Programski dio je otvorio Predsjednik Mreže za ruralni razvoj u BiH, g-din Miodrag Matavulj koji je ujedno, kao uvodničar, upoznao prisutne sa aktivnostima i radom Mreže, kao i sa tim koliki će značaj ruralni animatori imati u implementaciji aktivnosti Mreže. Primjetan je i potencijal za bolju saradnju civilnog društva sa javnim institucijama u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja. Naime, šef Odsjeka za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, g-din Pejo Janjić, je naglasio kako će ovo ministarstvo iskoristiti kapacitete animatora i za svoje aktivnosti u ruralnim sredinama. G-din Janjić je podržao ideju i ulogu ruralnih animatora u društvu, te posebno skrenuo pažnju na relevantnost jačanja veza između ruralnih animatora i institucija koje se bave kreiranjem i implementacijom mjera agrarne i ruralne politike. Prisutnima se obratila i g-đa Slavica Ašonja, predstavnica LAG-a Devetak, a ujedno i jedna od ruralnih animatorica iz Han Pijeska. Takođe, predstavnik Udruženja agronoma i turizmologa RADA iz Banjaluke Nemanja Jungić, koji je ujedno i ruralni animator, podijelio je svoje utiske o programu obuke.

Programski dio je završen dodjelom certifikata i brošura od strane Predsjednika Mreže.