NVO Društvo za istraživanje i razvoj DIR iz Tuzle realizovalo projekat ‘Kako upravljamo kvalitetom zraka u Gradu Tuzli’ podržan kroz GreenWorks sub-granting program

NVO Društvo za istraživanje i razvoj DIR iz Tuzle realizovalo projekat ‘Kako upravljamo kvalitetom zraka u Gradu Tuzli’ podržan kroz GreenWorks sub-granting program.

U cilju povećanja aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promociju mjera zaštite zraka i zemljišta, Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, u partnerstvu sa organizacijama Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) iz Laktaša i Mreža za ruralni razvoj u BiH (MRR u BiH) iz Istočnog Sarajeva, realizuje projekat “GreenWorks – ZeleniRadovi, uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta”.

Projektom je finansijski podržano 12 organizacija civilnog društva širom BiH koje su realizovale projekte vezane za zaštitu životne sredine, a jedan od projekata je “Kako upravljamo kvalitetom zraka u Gradu Tuzli”, a u realizaciji NVO Društvo za istraživanje i razvoj DIR iz Tuzle.  www.istraz.org

Realizacijom projekta  „Kako upravljamo kvalitetom  zraka u Gradu Tuzli“, ciljna grupa, građani Grada Tuzle – vlasnici individualnih stambenih i individualnih poslovnih objekata, unaprijedili su znanja o zaštiti zraka i ljudskog zdravlja, te je povećan nivo informisanosti i resursa obrazovnih centara. Predstavljene su tehničko-tehnološke mjere, čijom će se primjenom smanjiti aerozagađenje: zamjena grejnog sistema malih ložišta (toplotne pumpe i energetski održivi kotlovi, npr. kotlovi na biomasu) i utopljavanje objekata u kojima se planira ugradnja toplotne pumpe, u vidu nabavke i ugradnje materijala za izolaciju vanjskih zidova i tavanice objekata, te nabavke i ugradnje vanjske stolarije.

Projekat je održiv i ima potencijal za daljnju implementaciju kroz ostvarene rezultate smanjenja aerozagađenja iz malih ložišta u stambenim i poslovnim objektima. Projekat se uklapa u ciljeve održivog razvoja kroz racionalno korištenje energije i resursa, kroz smanjenja emisija stakleničkih plinova koje utiču na zdravlje i okoliš, te klimatske promjene.

         

Projekat “GreenWorks – ZeleniRadovi, uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta” finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za Bosnu i Hercegovinu 2019 – Podrška postojećim i novoosnovanim mrežama OCD-a u različitim oblastima, a  sufinansiraju Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost Republike Srpske, Grad Tuzla, Grad Cazin i Grad Laktaši.