NJENO VELIČANSTVO PLANETA ZEMLJA!

Danas je svjetski dan zaštite okoliša i vrijeme je da počneš razmišljati o planeti Zemlji!

Na današnji dan podiže se svijest o klimatskim promjenama i svemu što šteti našoj planeti. Jako je važno informisati druge o opasnostima i nekim sitnicama u svakodnevnom životu koje trebaju promijeniti da bi život na Zemlji bio ugodniji!

Ne ostavljaj vodu da curi dok pereš zube ili se umivaš, tako uštediš i do 10 litara vode  s jednim pranjem.

Ne koristi papirne ubruse nego pamučne krpe. Tako stvaraš manje smeća koje je jako štetno za okolinu.

Budi društveno odgovoran. Brini o svojim ljubimcima, hrani ptice u parku, volontiraj u prihvatilištima za životinje. Prijavi se na akcije čišćenja parkova, šuma, rijeka, potoka.

Pokloni ili promjeni namjenu stvari koje ne nosiš, a koje su u dobrom stanju i misliš da bi nekome mogle biti od koristi. Veliki broj organizacija pomažu onima kojima je potrebna odjeća, obuća, igračke..

Razmišljaj o gašenju svjetla i ištekavanju električnih uređaja.

Pojedi hranu koju ostaviš za poslije. Čak jedna trećina hrane koja se proizvodi u svijetu se baci što je jako tužno. Razmišljaj o zemlji i pojedi ono što si ostavio za poslije, umjesto da to baciš.

Obične baterije zamjeni onima koje se pune. Baterije spadaju u opasan otpad i za razgradnju im treba do dva miliona godina.

Budi racionalan i štedljiv. Printaj na obje strane papira, i printaj samo ono što moraš i što ti je nužno potrebno.

Više šetaj, vozi biciklo, rolaj, trči, koristi javni prevoz. Uštedićeš na gorivu, nećeš dodatno zagađivati okolinu i učinićeš nešto dobro za svoje zdravlje.

Počni nositi staklenu bocu za vodu. Ako koristiš staklenu bocu za vodu, štitiš Zemlju, ali i svoje zdravlje jer ne piješ iz toksične plastične boce.

Budi kreativan. Aranžiraj cvijeće, izradi zanimljive komade u upotrebne predmete od prirodnih i otpadnih materijala.

Zasadi svoje stablo! Najučinkovitiji način za borbu protiv globalnog zatopljenja je upravo zasađivanje velikog broja stabala. Ako imaš uslove napravi voćnjak i povrtnjak. Zdravije ćeš se hraniti i Zemlju ćeš ozdraviti!

Naši mali izbori mogu promijeniti puno toga i koliko god ovi prijedlozi izgledali možda beznačajno, igraju veliku ulogu u usporavanju klimatskih promjena. Nadam se da će možda  nekoga podstaknuti da baš danas postane ekološki osvješteniji.. Klimatske promjene nisu više samo problem budućnosti, one se događaju nama i one se događaju sada.

Počni misliti  zeleno i promišljaj na koje sve načine možeš smanjiti otpad i povećati brigu za zemlju!