MISLI O VODI

Gdje nema vode-tu nema života!

To je prva potreba čovjeka koju on mora trajno da obezbjedi prije nego što počne da gradi svoje stanište.

Voda ja osnovni princip i uzor svega što postoji, iz koje je sve nastalo i u koju se sve vraća. Beskonačna je i vječna materija koja se kreće, razrjeđuje i tako nastaju sve pojave.

Veoma je značajna za spoljašnju fizionomiju vegetacijskog pokrivača zemlje i energija pomoću koje se obnavlja razmjena i dotok hranjivih materija i minerala iz zemlje u biljke, da bi na kraju, putem transpiracije, napustila biljku i obogatila klimu.

Voda je važna i za razvoj ljudske civilizacije, za poljoprivredu ali i za svakodnevnu upotrebu. Najveća količina vode se troši na proizvodnju hrane, a pošto je čovjek dominantno biće onda i voda podliježe njegovom uticaju. Takodje je i najvažniji i najveći sastavni dio našeg tijela koje se u svakom trenutku sastoji od 55 do 75 posto vode.

  • Voda nam pomaže u probavi i apsorbovanju te eliminaciji hrane koju jedemo;
  • Pomaže u izbacivanju otpadnih tvari iz crijeva
  • Reguliše našu tjelesnu temperaturu 24 sata dnevno
  • Okružuje naše zglobove i membrane čime osigurava adekvatnu čvrstoću, gipkost i elastičnost tkiva
  • Krv koja je transportni sistem u stalnoj distribuciji hranjivih tvari po cijelom tijelu se sastoji od približno 92 posto vode

Život uz vodu i s vodom inspiracija je običnim ljudima, puticima, pjesnicima. Svi oni u svojim susretima na izvorima, pustinjskim vrelima, doživljavaju mjesta života, mjesta susreta, ljubavi, središta mira i svjetlosti..

„Voda je najvažnije pitanje resursa našeg života i života naše djece. Zdravlje naših voda je glavna mjera življenja. ”