ŠAMPIONI ZAŠITITE PRIRODE U BIH ZA 2022. GODINU

Proglašeni Šampioni zaštite prirode u BiH za 2022.godinu

U okviru obilježavanja Dana planete Zemlje, u petak 22.04. je u Cazinu održana svečana ceremonija proglašenja pobjednika i dodjele nagrada „Šampioni zaštite prirode 2022“. Pobjednicima su dodijeljene plakete „Zlatna tisa“, a priznanja je uručio Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, koji je prošle godine bio Šampion zaštite prirode u kategoriji gradova i općina.

Proglašenje Šampiona zaštite prirode je ujedno bio prvi javni događaj u novoj gradskoj vijećnici u Cazinu.

U okviru projekta GreenWorks i uz podršku Evropske unije, Centar za razvoj i podršku iz Tuzle i ove je godine organizirao kampanju za izbor i dodjelu nagrade “BiH Šampioni zaštite prirode“. Kampanjom se promoviraju korisni, inovativni i kreativni pristupi očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji. Grad Cazin je prošle godine bio Šampion zaštite prirode u kategoriji gradova i općina, a ove je priznanja pobjednicima uručio gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

U kategoriji grad/općina pobijedio je Grad Tuzla, u kategoriji poslovni subjekt-pobjednik je Eko pak iz Sarajeva, u kategoriji fakulteta i škola pobjedila je Prva osnovna škola Široki Brijeg, u kategoriji obdaništa Zlatnu tisu je dobio Vrtić „Vjeverica“ Sarajevo, u kategoriji nevladine organizacije/fondacije pobijedilo je Udruženje Centar za energiju okolinu i resurse CENER 21,  u kategoriji građana starijih od 35 godina pobjednik je Đemal Kasumović iz Mostara, u kategoriji mlađih od 35 Jozo Kolobarić iz Posušja, a u kategoriji neformalne grupe građana/građanske inicijative pobijedila je grupa Rijeke BiH-Budi promjena.