Kroz GreenWorks sub-granting program podržan i projekat “Volonteri razvijaju sebe i zajednicu” u realizaciji Omladinske organizacije “Centar” Mrkonjić Grad

U cilju povećanja aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promociju mjera zaštite zraka i zemljišta, Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, u partnerstvu sa organizacijama Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) iz Laktaša i Mreža za ruralni razvoj u BiH (MRR u BiH) iz Istočnog Sarajeva, realizuje projekat “GreenWorks – ZeleniRadovi, uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta”.

Kroz Projekat je finansijski podržano 12 organizacija civilnog društva širom BiH koje su realizovale projekte vezane za zaštitu životne sredine. Jedan u nizu projekata je Volonteri razvijaju sebe i zajednicu– u realizaciji Omladinske organizacije „Centar“  iz Mrkonjić Grada  www.oocentar.org

Cilj projekta je Jačanje organizacija civilnog društva kroz izgradnju kapaciteta i realizaciju inicijativa u oblasti volonterizma, sa posebnim fokusom na povećanja nivoa znanja i svijesti javnosti o značaju zaštite životne sredine, klimatskih promjena i o radu organizacija civilnog društva po tim pitanjima. S tim u vezi, Lokalni volonterski servis je mjesto gdje svi zainteresovani građani mogu dobiti informaciju o volonterizmu, volonterskim angažmanima i ujedno mjesto gdje sve organizacije i institucije mogu na brz način doći do potrebnog broja profilisanih, edukovanih volontera. LVS je struktura koja na efikasan način nastoji da poveže osobu zainteresovanu za volontiranje sa organizacijama i institucijama u kojima je pomoć volontera potrebna. Servis radi na regrutovanju volontera iz zajednice, koje dalje, po potrebi i na zahtjev, upućuje u druge organizacije i institucije. Servis je osnovan sa ciljem razvoja volonterizma i sistemskog rješavanja problema u vezi sa volontiranjem (zaštita prava volontera i korisnika volonterskih usluga, unapređenje i pružanje pomoći u volonterskom menadžmentu u organizacijama, evidentiranje i nagrađivanje volonterskog rada i sl). Osnovna uloga servisa je rad na uspostavljanju balansa između ponude i potražnje za ljudskim resursima (volonterima) i unapređenje usluga društvenog sektora.

Volonterizam igra nezamjenjivu ulogu u oblikovanju i razvoju lokalnih zajednica. Jelena Vučenović, kao vođa Lokalnog volonterskog servisa u Mrkonjić Gradu, ponosno  je istakla značaj projekta ‘Volonteri razvijaju sebe i zajednicu’, koji je realizovan u cilju jačanja  kapaciteta. Kroz niz volonterskih akcija ostavljen je uticaj na živote ljudi u Mrkonjić Gradu. Volonterizam nije samo puki doprinos u radu, nego je vitalna komponenta koja gradi mostove među ljudima, podstiče solidarnost i inspiriše na pozitivne promjene u društvu. Ovakav volonterski servis predstavlja jedan od temelja za prosperitet i blagostanje.

 Projekat “GreenWorks – ZeleniRadovi, uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta” finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za Bosnu i Hercegovinu 2019 – Podrška postojećim i novoosnovanim mrežama OCD-a u različitim oblastima, a  sufinansiraju Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost Republike Srpske, Grad Tuzla, Grad Cazin i Grad Laktaši.