„Ekološka mobilizacija“ projekat koji je podržan kroz GreenWorks sub-granting program u realizaciji Mreže aktivnih zajednica MAZ“  Tuzla.

S ciljem povećanja aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promociju mjera zaštite zraka i zemljišta, Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, u partnerstvu sa organizacijama Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) iz Laktaša i Mreža za ruralni razvoj u BiH (MRR u BiH) iz Istočnog Sarajeva, realizuje projekat “GreenWorks – ZeleniRadovi, uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta”.

Kroz GreenWorks projekat finansijski je podržano 12 organizacija civilnog društva širom BiH koje su realizovale projekte vezane za zaštitu životne sredine, a jedan od projekata je i projekat „Ekološka mobilizacija“ a koji je realizovala Mreža aktivnih zajednica „MAZ“ Tuzla www.maz.ba

 Osnažena i osviještena lokalna zajednica postaje ključ rješenja. Građani koji učestvuju u društvenom životu zajednice doprinose pozitivnim promjenama. Ukoliko imaju jake, aktivne i odlučne savjete Mjesnih Zajednica koji imaju mandat da pokreću inicijative u lokalnim zajednicama, najčešće komunalnog karaktera, smatra se  itetako relevantnim za bilo koju inicijativu usmjerenu ka implementaciji zelenih politika. Pokretanje inicijative zaštite životne sredine ili učestvovanje u bilo kojim zagovaračkim aktivnostima odgovornost je i obaveza svih građana. Informisani i osnaženi građani, koji će da budu agenti promjena, su najveći resurs svakog razvijenog društva, pa smatramo da je ovo najveći uticaj projekta, jer je kod minimum 20 ljudi pokrenuta ili napravljena promjena u promišljanju i odnosu prema prirodi te su i potaknuti da budu lideri u ekološkom aktivizmu.

Ovaj projekat  je bio prilika da se u lokalnoj zajednici podsjeti šta znači očuvanje životne sredine, i koliko je to važno za naše zdravlje, ali i za kvalitet življenja generalno. Učeno je o tome kako  razvijati ekološki održiva domaćinstva. Neke naučene stvari su već počele i da se  primjenjuju  u svakodnevnici. Aktivisti ove zajednice su navikli da doprinose  volonterskim radom, a samim projekatom su kod građana pokrenute promjene svijesti o značaju ozelenjavanja.

 

 Projekat “GreenWorks – ZeleniRadovi, uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta” finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za Bosnu i Hercegovinu 2019 – Podrška postojećim i novoosnovanim mrežama OCD-a u različitim oblastima, a  sufinansiraju Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost Republike Srpske, Grad Tuzla, Grad Cazin i Grad Laktaši.