Jačamo kapacitete organizacija civilnog društva u oblasti ekologije

rotekle sedmice od 29.09. do 02.10.2021. godine, u okviru projekta GreenWorks, organizovali smo treninge za izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva za članice GreenWorks mreže na teme koje su od izuzetnog značaja za CERD, a koje uključuju održivi razvoj, namicanja sredstava i zeleno strateško planiranje te upravljanje ciklusom zelenih projekata. Ukupno 30 učesnika predstavnika 25 organizacija su tokom četiri dana treninga imali priliku da se bolje upoznaju, povežu i dogovore nove saradnje i zajedničke aktivnosti u narednom periodu.

CERD je u svom radu posvjećen podizanju svijesti i stvaranju šire slike o konceptu održivog razvoja o čemu smo intenzivno razgovarali na treningu. Takođe, nastojali smo da istaknemo važnost zelenih strategija i pronalaska odgovarajućih modela prikupljanja sredstava kao i veza prirodnog metabolizma globalnog ekosistema i društvenog metabolizma. Disutovali smo o uticaju klimatskih promjena, narušavanju prirodne sredine i smanjenju biodiverziteta kao temama od izuzetnog značaja za održivi razvoj, a koje su u fokusu djelovanja CERD-a već dugi niz godina.

GreenWorks neformalna mreža za razvoj, zagovaranje i promociju rješenja za čist vazduh i zemljište okuplja 45 NVOa u cilju uspostavljanje neformalne koalicije koja će zagovarati za i promovisati koncept rješenja za čist vazduh i zemljište široj javnosti, te tako upoznati specifične ciljne grupe sa principima zaštite okoline.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Centar za razvoj i podršku (CRP) i Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini – MRR u BiH a finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini