Predanje i tkanje, niti koje nas povezuju

Predenje i tkanje u svim religijama imaju poseban značaj, a vlakna u mnogim religijama i mitovima metaforički predstavljaju ljudsku sudbinu, životnu nit, a ponekad  i sredstvo vradžbine „vidovitih” tkalja. U dužim ili kraćim periodima u našim krajevima u toku zime tkanje je prekidano zbog vjerskih praznika.

Lanena i konopljina tkanina imala je različite lokalne nazive. Na Manjači je za lanenu tkaninu korišćena turska riječ „bez” (bezar – trgovac tekstilom), a pripisivane su joj ljekovite osobine. Na Kordunu je za konopljinu tkaninu korišćen termin „drma”, a od nje su pravljene plate, gaće, košulje, razne krpe, peškiri i niz drugih tekstilnih proizvoda.

U našem jeziku su odomaćene brojne strane riječi za tekstilne proizvode, što ukazuje na dugotrajni suživot ili preuzimanje vještina i zanata od drugih naroda. Tako turski korijen imaju riječi; peškir, ćilim, džak, čarape, jastučnica, francusko porijeklo riječi goblen i koperta, a njemačko riječ heklanje.

.

Lanena vlakna i zdravlje

Jeftini, tekstilni proizvodi na bazi vještačkih vlakana preplavili su naše tržište. Gužva u trgovinama kineskim tekstilom rezultat je slabe kupovne moći, ali i skromnog znanja o štetnom uticaju vještačkih vlakana na zdravlje. Smatra se da električna pražnjenja (svjetlucanje pri kontaktu s kožom), na površini vještačkih vlakana ubrzavaju njeno starenje.

U našim klimatskim prilikama, tijelo je veći dio godine u kontinuiranom kontaktu sa tekstilom, tako da nije svejedno kakvu odjeću nosimo, na čemu spavamo i šta dodirujemo. Cijena siromaštva i neznanja već se skupo plaća, posebno kod ženske populacije. Sve je veći broj oboljelih žena od karcinoma grlića maternice i dojke, što se dijelom pripisuje i načinu odijevanja.

Rezultati brojnih istraživanja ukazuju na pozitivne efekte prirodnih vlakana (posebno lanenog vlakna) na kožu, kao i zdravlje u cjelini, što metaforički oslikava engleska sintagma „Body friendly textileʺ.

Lanena tkanina odlično upija tjelesne izlučevine (znoj, gnoj, sluzave materije), te ima hladan opip zbog čega ublažava upalne procese. Opekotine tretirane lanenim uljem i omotane čistom lanenom tkaninom brzo zacjeljuju, prvenstveno zbog protuupalnog djelovanja omega tri masnih kiselina iz lanenog ulja. Lignin u lanenom vlaknu odličano apsorbuje ultravioletno zračenja, te štiti kožu od preranog starenja u toplijim područjima.

Novija istraživanja Instituta za prirodna vlakna u Poznanu ukazuju da lanena vlakna podižu nivo alfa-imunoglobulina u ljudskom organizmu, što rezultira u nižoj miografskoj napetosti mišića, nižoj unutrašnjoj temperaturi tijela i zdravijem snu. Zato su sve češći primjeri vraćanja posteljini naših baka.

Najuglednije modne kuće, poput kompanije „Paul & Shark”, već godinama nude ljetne kolekcije na bazi lana. Ovi odjevni predmeti od najfinijeg, lanenog vlakna imaju izuzetno visoku cijenu, pa su nedostupni prosječnom kupcu. Jedan od razloga ovako visokih cijena je mala ponuda kvalitetne lanene sirovine. Na tržištu su naročito cijenjeni belgijski, irski i češki lan.
            

Ako bismo motivisali i adekvatno stimulisali naše žene u ruralnim područjima koje još negdje imaju tklački stroj i znanje kako se to nekad radilo, uz predan rad i predanu edukaciju mlađeg naraštaja ostvarili bismo višestruku korist kako za podizanje svijeti o značaju i očuvanju tradicije, ujedno i očuvanju starih zanata od  zaborava. A, sam zanat kao takav bio bi prepoznat i kao brend i kao nagrada u nekom ekonomskom aspektu i zapošljavanju u ruralnim zajednicama.