VIRTUELNO PUTOVANJE – ONLINE KARAVAN ZELENOG PREDUZETNIŠTVA U OKVIRU ‘’NAGE’’ PROJEKTA

Osnovni cilj ovog virtuelnog putovanja je da se svi koji su zainteresovani upoznaju sa konceptom zelene ekonomije, kroz četiri primjera:

Poljoprivredna zadruga ‘Klekovača’ nazvana po istoimenoj planini, nastala je 2015. godine, kada je 6 mladih ljudi prepoznalo potencijal poljoprivredne proizvodnje na području opštine Petrovac. Bave se proizvodnjom i preradom autohtonih žitarica i uljarica, po zdravim i ekološkim principima.


Visitor center Pecka ili Centar za posjetioce Pecka smješten je u nekadašnjoj osnovnoj školi u mjestu Gornja Pecka, opština Mrkonjic Grad – RS, BiH. Centar je početna i povratna tačka za izlete, penjanje, vožnju biciklima, planinarenje visokom Krajinom, sastanke sa vodičima i dr. Osnovni cilj je pružanje informacija posjetiocima o rutama, turističkim atrakcijama, lokalnim proizvođačima hrane, smještaju i sl.
Centar posjeduje odgovarajuću infrastrukturu, parking mjesta za posjetioce kao i ugostiteljske sadržaje.


Plantaža voća Baš-Bašča nalazi se u naselju Banjevac, Breza, udaljena 25 km od centra grada Sarajeva. Na površini od 100 dunuma zemlje, ekološki se uzgaja i njeguje oko 10500 stabala kruške, jabuke i šljive, prema najsavremenijim metodama i standardima organskog uzgoja, a na plantaži možete pronaći i ljekovito bilje kao što je nana, kantarion i bokvica. Posebnost plantaže i ono u čemu gosti najviše uživaju je što na plantaži mogu ubrati plodove voća i pripremiti domaće proizvode kao što su bestilj, sok od šljive i mnoge druge. Tu se nalazi i prirodno jezero, koje je bogato ribom, a vlasnik omogućava posjetiteljima da pecaju.


Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu i tražite neko sasvim novo i neobično mjesto na koje biste otišli sa prijateljima, imamo nešto po vašem ukusu. Na samo dvadesetak kilometara od Mostara u mjestu Žitomislići, nalazi se prava mala oaza mira, savršena za sve ljubitelje prirode i kampovanja. U pitanju je Auto Camp Green Park, mjesto koje omogućava ljudima da uživaju u autentičnim ljepotama netaknute prirode, a da se ne odriču komfora i drugih pogodnosti koje imaju u hotelima. https://greenpark.ba/


Za sve koji su zainteresovani za zelenu ekonomiju, kao i za primjere zelene ekonomije u Bosni i Hercegovini, organizovali smo ‘’Online karavan zelenog preduzetništva’’ u okviru NAGE projekta. Osnovni cilj ovog virtuelnog putovanja je da se svi koji su zainteresovani upoznaju sa konceptom zelene ekonomije.Zelena ekonomija – po definiciji Programa zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (United Nations Environment Programme – UNEP) je ekonomija koja poboljšava ljudsko blagostanje i gradi socijalnu jednakost, istovremeno smanjujući rizike po životnu sredinu i oskudicu. Inkluzivna zelena ekonomija je alternativa današnjem dominantnom ekonomskom modelu, koji pogoršava nejednakosti, podstiče rasipanje, pokreće nestašicu resursa i generiše raširene prijetnje po životnu sredinu i zdravlje ljudi.Pozivamo vas da nam se pridružite u virtuelnom putovanju koje je organizovala Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta ”Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju” (Networking and Advocacy for Green Economy – NAGE) i da pogledamo primjere zelenog preduzetništva u Bosni i Hercegovini.Projekat ‘’Networking and Advocacy for Green Economy – NAGE’’ finansira Evropska unija.