U okviru projekta ACoRD održana je konferencija “PREPARE Gathering 2013” – UMREŽAVANJE U FUNKCIJI ODRŽIVOG RURALNOG RAZVOJA

PREPARE Gathering 2013 je održan na Jahorini od 4. do 7. septembra 2013. u organizaciji PREPARE Mreže (Partnerstvo za ruralnu Evropu) i projekta ACoRD (Saveza za zajednički ruralni razvoj). Tema ovogodišnjeg PREPARE Gathering-a je bila „Umrežavanje u funkciji održivog ruralnog razvoja“.

Prepare Mreža ima za cilj jačanje civilnog društva i promovisanje međunacionalne saradnje u ruralnom razvoju, naročito u zemljama koje su nove članicama EU, zemljama koje su u procesu pristupanja i “novim susjednim zemljama” uvećane Evropske unije. Suštinsku komponentu PREPARE programa predstavljaju multinacionalni događaji – “PREPARE Gatherings” koji se svake godine organizuje u drugoj zemlji.

PREPARE Gathering je obuhvatio niz povezanih događaja u Bosni i Hercegovini, koji su imali  za cilj da okupe predstavnike civilnog društva kao i predstavnike organizacija iz javnog sektora, prvenstveno iz centralne i jugoistočne Evrope, ali i zemalja članica EU. Ovom događaju prisustvovalo je 83 predstavnika iz 20 zemalja. Događaj su propratili predstavnici EU delegacije u BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te oba entitetska Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Prva dva dana konferencije, učesnici su imali priliku da vide prezentacije i diskutuju u radnim grupama o stanju civilnog društva u okviru sektora ruralnog razvoja, priprema za pristup EU zemalja koje su kandidati za članstvo i novih susjednih zemalja Evropske unije. 

Tri putujuće radionice organizovane su u Hercegovinu, Semberiju i Centralnu Bosnu i Hercegovinu gdje su učesnici mogli vidjeti potencijale naše zemlje kroz primjere dobre prakse umrežavanja u ruralnom razvoju. Prezentacije sa radnih grupa i putujućih radionica održane su posljednjeg dana konferencije, 7. septembra, s ciljem razmjene iskustava i otvaranjem mogućnosti za saradnju među učesnicima.

Materijale i prezentacije možete pogledati ovdje:

http://www.preparenetwork.org/news-archive/217-prepare-gethering-2013-report