U najavi: 3. Balkanski ruralni parlament i Balkanski samit o hrani

Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, Balkanska mreža za ruralni razvoj i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u JIE (Regional Rural Development Standing Working Group in SEE – SWG) sa zadovoljstvom vam najavljuju  3. Balkanski ruralni parlament i Balkanski samit o hrani, koji će se održati od 12- 15. juna 2023, u Mostaru.

Treći Balkanski ruralni parlament će se pozabaviti različitim temama od značaja za proces ruralnog razvoja u regionu, pokrivajući:

  • Izazove implementacije pristupa EU LEADER u zemljama Zapadnog Balkana;
  • Implementaciju Zelene agende za zemlje Zapadnog Balkana;
  • Bezbjednost hrane i ruralna gastronomija kao potencijal za održivi ruralni razvoj;
  • Izazove i mogućnosti za žene i mlade u ruralnim područjima.

Balkanski samit o hrani ima za cilj da podigne svijest o važnosti regionalnih sistema ishrane i agrobiodiverziteta na Zapadnom Balkanu, posebno u vezi sa podsticajima za očuvanje i dodavanje vrijednosti agrobiodiverzitetu.

Ruralni akteri sa Zapadnog Balkana i iz zemalja Evropske unije će kroz diskusije raditi na prijedlozima za  pronalaženje inovativnih rješenja i akcija koje treba preduzeti za poboljšanje života u ruralnim područjima. Na parlamentu će se izraditi i usvojiti Deklaracija 3. Balkanskog ruralnog parlamenta, kao jasan skup zajedničkih stavova ruralnih aktera Zapadnog Balkana i prijedloga akcija za ruralne zajednice, vlade i Evropsku uniju.

  1. Balkanski ruralni parlament i Balkanski samit o hrani se organizuje u okviru projekta ”Podrška ekonomskoj diversifikaciji ruralnih područja u jugoistočnoj Evropi (Support to economic diversification of rural areas in Southeast Europe – SEDRA II), koji finansira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.