„Individualna ložišta i zagađivanje zraka“

 

 

 

 

Juče je održana  radionica na temu “Idividualna ložišta i zagađivanje zraka! Okupili smo 18 učesnika, kako ljude iz struke tako i predstavnike OCD-a koje se bave pitanjima zaštite životne sredine i predstavnike vlasti.  Pored predstavnika organizacija civilnog društva, radionici su prisustvovali predstavnik Grada Istočno Sarajevo te dva predstavnika iz Instituta za metrologiju (mjeriteljstvo) Bosne i Hercegovine. Radionicu je uspješno vodio prof. Dr Azudin Husika, redovni profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, stručnjak iz pomenute oblasti u N logic Sarajevo, te Benjamin Čukić takođe stručnjak iz N logic, Sarajevo. Razmatrali smo uticaj individualnih ložišta u uopšte svih ložišta na zagađenje vazduha i mehanizme smanjenja zagađenja, sa fokusom na Tuzlanski kanton  i kanton Sarajevo- koji su identifikovani kao ugrožena i važna područja za Bosnu i Hercegovinu.

Radionica je održana u Hotelu Hills u Sarajevu, u okviru projekta “GreenWorks – Zeleni radovi”, koji ima za cilj jačanje uticaja civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena. Projekat finansira Evropska unija, a sufinansiraju ga Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Grad Cazin i Grad Laktaši.

Ovo je samo jedna od niza radionica koje se organizuju u sklopu projekta “GreenWorks – Zeleni radovi”, kojim se nastoji izgraditi kapacitete OCD-a u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena. Također, projekat uključuje izradu “Studije uticaja ložišta na čvrsta fosilna goriva na zagađenje zraka u domaćinstvima u Tuzlanskom kantonu i uticaja poljoprivredne proizvodnje na zagađenje zemljišta u Lijevče polju”.

Hvala svima koji su se pridružili ovoj radionici, a mi se radujemo budućim zajedničkim aktivnostima za zaštitu životne sredine!

  Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini – MRR u BiH, Centar za razvoj i podršku (CRP),  Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD 

#GreenWorks #ZeleniRadovi