Sproveden trening za trenere „Uloga LAG-ova u zapošljavanju marginalizovanih grupa“

Trening za trenere “Uloga LAG-ova u zapošljavanju marginalizovanih grupa” sproveden je 26. i 27. marta 2019. godine u Draču (Albanija). Ova aktivnost je dio projekta „Inovativna podrška zapošljavanju ruralnih marginalizovanih grupa – SineRgi“, koji finansira Višegradski međunarodni fond. Njegovu implementaciju sprovodi konzorcijum nevladinih ruralnih mreža i organizacija iz zemalja Zapadnog Balkana i Višegrad zemalja.

Projektna aktivnost, obuke trenera “Uloga LAG-ova u zapošljavanju marginalizovanih grupa” organizovan je za 12 predstavnika mreža za ruralni razvoj Zapadnog Balkana (dvoje iz svake zemlje). Obuku su pružile dve trenerice Monika Slaninova iz VIDA SK i Zuzana Guthova iz Regionalne asocijacije Nacionalne mreže LAG-ova Češke Republike, Južna Bohemija.

Tokom obuke učesnici su imali priliku da unaprede znanje o ulozi LAG-ova u zapošljavanju marginalizovanih grupa i mogućnost da koriste multi-finansijske pristupe u planiranju, kao i korišćenju različitih fondova za podršku lokalnim inicijativama. Takođe, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa iskustvima zemalja Višegrada u identifikaciji marginalizovanih grupa na teritoriji LAG-a, identifikaciji njihovih potreba i planiranju mjera za podršku marginalizovanim grupama.

Značaj projekta se ogleda u činjenici da se podržava umrežavanje zainteresovanih strana iz zemalja zapadnog Balkana i Višegrad zemalja. Takođe pomenute teme imaju veliki značaj za razvoj Zapadnog Balkana i njihova implementacija osigurava usklađenost sa evropskim standardima i iskustvima.
Materijal sa obuke možete naći na sajtu projekta: www.synergiesofbalkan.org.