Održan trening ”FINANSIJSKI MENADŽMENT” u okviru NAGE projekta

U četvrtak 28.03. i petak, 29.03.2019. godine u Istočnom Sarajevu održan je trening ”Finansijski menadžment i diversifikacija sredstava”, za predstavnike organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine. Treningu su prisustvovala 24 predstavnika iz 19 različitih organizacija civilnog društva aktivnih u ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini.

Na treningu su obrađene teme: Nabavka kao neophodnost u okviru upravljanja programom / projektom; Osnovni principi procedura nabavke; Kratak opis PRAG-a; Koju proceduru treba koristiti za koju nabavku; Vrste tenderskih dosijea; Ostale faze postupka nabavke (Evaluacija i ugovaranje); Finansijski tokovi i opšti principi prihvatljivosti (projekti koje finansira EU); Razvoj finansijske analize; Priprema budžeta; Budžetska dokumentacija; Finansijsko izvještavanje; Finansijska unutrašnja kontrola, dokumentacija i vođenje evidencije, upravljanje imovinom, upravljanje gotovinom i bankovni menadžment, računovodstvo.

 To je treći i zadnji trening koji obrađuje teme opšteg rada organizacija civilnog društva.

U okviru projekta, u narednom periodu planirani su i treninzi iz oblasti lobiranja i zagovaranja, te zelene ekonomije, o kojima će učesnici biti na vrijeme obavješteni.

Trening je održen u sklopu EU finansiranog projekta ”Networking and Advocacy for Green Economy – NAGE”, koji zajednički sprovode mreže ruralnog razvoja iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Albanije i Kosova.