ODRŽAN PETI WEBINAR PRENOSA ISKUSTAVA IZ POLJSKE U OKVIRU PROJEKTA ‘’NEW DIMENZIONS’’ KOJI SPROVODE MRR U BIH I DEVELOPMENT POLICY FOUNDATION IZ POLJSKE

Mreža za ruralni razvoj u BiH je danas, 13.11.2020. godine u saradnji sa poljskom organizacijom Development Policy Foudation (Fondacija za razvojnu politiku) održala webinar za predstavnike organizacija civilnog društva. 

Tema webinara je ‘’Naučene lekcije: Primjeri poljskih obećavajućih novoosonovanih biznisa, korišćenje novih tehnologija i inovativnih rješenje – potencijalne mogućnosti, međunarodna saradnja, pristup EU sredstvima, mogući profit i izazovi sa kojima se suočavamo.

Stručnjak 1. Rafał Lachowski, Business Development Director, Plantalux

Rafał Lachovski, suosnivač Plantalux-a, porodičnog preduzeća sa sjedištem u Lublinu, koje se bavi tehnologijom koja podržava rast biljaka pod plasteničkim kulturama, predstavlja praktični uvid u ideju svog poslovanja. Stručnjak pokazuje prednosti i izazove, kao i mogućnosti za ulazak na međunarodna tržišta, kanale komunikacije sa klijentima i prednosti iskorišćavanja akceleratora i evropskih programa kao izvora finansiranja i podrške razvoju kompanije.

Stručnjaci kompanije su dizajnirali, a zatim kreirali COB LED lampu sa odabranim spektrom svjetlosti, neophodnim za pravilan tok fotosinteze. U kombinaciji sa visokom energetskom efikasnošću, ovo dovodi do pretvaranja gotovo sve električne energije u svjetlost koju biljke apsorbuju. Projekat kompanije uključuje početak proizvodnje i uvođenje na tržište rasvjetnih tijela za osvjetljenje biljaka (povrće, voće, cvijeće) u plastenicima. Na kraju, lampa će raditi sa aplikacijom koja podržava njen rad i nizom spoljnih senzora (vlaga, temperatura, ugljen-dioksid, sunčeva svjetlost) kako bi se optimizovao rast biljaka. Kompanija je izgradila aplikaciju koja radi sa brojnim senzorima, što u kombinaciji sa lampama stvara koherentan sistem, omogućavajući efikasno planiranje i upravljanje plasteničkom proizvodnjom, istovremeno smanjujući potrošnju električne energije.

Preduzetnik veruje da industrija osvjetljenja ima dobre izglede za rast i da može biti opipljiva alternativa sve zahtjevnijoj industriji hortikulture staklenika. Da bi znali više kako da zadovolje potrebe tržišta plastenika, predstavnici kompanije Plantalux učestvuju u mnogim domaćim i međunarodnim industrijskim događajima.

 

Stručnjak 2. Dr Katerina Makarova, CEO – data analysis, scientific computing, SmartBerries

Katerina Makarova predstavlja poljski start-up: Smart Berries (Pametne bobice), koji je stvorio lagan, brz i prenosiv test dizajniran za ispitivanje voća i voćnih proizvoda bogatih sadržajem polifenola. Aplikacija omogućava provjeru tačnog sadržaja polifenola u voću i tumačenje rezultata. Dizajnirano uglavnom za proizvođače sokova i proizvođače voća.

Za uvod, stručnjak opisuje blagotvorni uticaj polifenola, koji su biljna jedinjenja koja pomažu u postizanju različitih zdravstvenih blagodati a njihova redovna konzumacija poboljšava varenje i zaštitu od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekoliko drugih bolesti. Polifenoli takođe imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, smanjuju krvni pritisak i poboljšavaju osjetljivost na insulin. Navedeni proizvodi sa jedinjenjima uključuju crveno vino, tamnu čokoladu, čaj i borovnice itd.

Govornik predstavlja kako funkcioniše „Smart Berries Test“, karakteristike primjene i njegove prednosti, kao što su mogućnost da se: procijeni kvalitet sirovog voća neposredno prije kupovine, ocjeni konačni proizvod i proizvodi konkurencije, odabere optimalni trenutak za berbu i na kraju, da dokaže klijentu da su određeno voće i voćni proizvodi zdravi i bogati polifenolima.

Stručnjak pokazuje s kakvim se izazovima mora suočiti Smart Berries i mogućnosti za Smart Berries, takođe u okolnostima COVID-a. Dalje, daje uvid u vrste pomoći koje kompanija poput Smart Berries može dobiti u početnoj fazi. Ovo u stvari nije samo finansijska, već i podrška u poslovnom razvoju, upravljanju i umrežavanju – iz različitih izvora, uključujući: akcelerator poslovanja, evropsku inicijativu – EIT Food, Žensku preduzetničku mrežu, kompanije i druge.

 

Stručnjak 3. Dawid Drzewiecki, Chairman of the Board, VertigoFarms

Sistemi precizne poljoprivrede i robotike omogućiće farmama da postanu profitabilnije, efikasnije i ekološki prihvatljivije. Ovu funkciju već obavljaju vertikalne farme, gde se usjevi gaje tokom cijele godine, koristeći mnogo manje vode i energije nego tradicionalna poljoprivreda. Vertigo Farms, biljke ne samo da se uzgajaju potpuno ekološki način, već i zahvaljujući nadkritičnoj ekstrakciji ugljen-dioksidom dobijaju maksimalnu hranljivu vrijednost.

Dawid Drzewiecki, vlasnik poljske start-up kompanije Vertigo Farms, koja je prva kompanija u Evropi koja uspijeva da dobije čiste ekstrakte iz biljaka uzgajanih metodom vertikalne poljoprivrede, objašnjava sopstvenu ideju za alternativu savremenom uzgoju biljaka, što predstavlja veliko opterećenje na našem podneblju. Kompanija ne samo da uzgaja biljke u potpuno bezbjednim zdravstvenim uslovima, već koristi i takozvani nadkritični ugljen-dioksid. Na taj način se dobijaju čisti biljni ekstrakti bez gubitka svojstava.

Preduzetnik predstavlja ideju za posao, njegove prednosti, izvore finansiranja i mogućnosti za izlazak na međunarodna tržišta, takođe u COVID okolnostima. Dalje opisuje tehnologiju koja se sama koristi i obrađuje: sušenje biljaka, zatim upotreba takozvanog nadkritičnog ugljen-dioksida, što je tehnika u kojoj ugljen-dioksid prolazi kroz osušene biljke u gasovitom obliku, što omogućava izdvajanje uljnih supstanci iz biljaka i dobijanje ekstrakta, koji se koriste u hrani, kozmetici i lijekovima, da budu najkvalitetniji, bez mikroplastike, teških metala, kao i dobijanje esencijalnih ulja koja su već krajnji proizvod.

Ova metoda garantuje prvenstveno zdravlje potrošača, ali je dobra i za životnu sredinu, jer nije potrebna upotreba hemikalija, poljoprivredno zemljište nije degradirano, a ekstrakti ili sirovine ne moraju se transportovati sa drugog kraja svijeta, doprinoseći emisiji ugljen dioksida. Štaviše, pomaže uštedi vode jer tehnologija koristi 90 do 95% manje vode od uporedivog uzgoja u tradicionalnim poljoprivrednim metodama.

 

Ovim webinarom su završene aktivnosti prenosa iskustava poljskih stručnjaka. nadamo se da će ove  praktične teme biti od koristi organizacijama civilnog društva u budućem radu i da će nam pomoći pri boljem iskorištenju EU fondova u poljoprivredi i ruralnom razvoju. 

Webinar je održan kao dio projekta podržanog u okviru „Javne diplomatije 2020 – Nova dimenzija“, koji je sufinansiran od Ministarstva spoljnih poslova Republike Poljske. Sadržaj izražava samo stavove autora i ne može se izjednačiti sa zvaničnim stavom Ministarstva spoljnih poslova Republike Poljske. Projekat sprovodi Fondacija za razvojnu politiku u Saradnji sa Mrežom za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini.