Odobreni projekti za finansiranje u okviru NAGE Programa grantova

Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini je ispred partnerskog konzorcijuma završila odabir projektnih prijedloga koji će se realizovati na teritoriji Bosne i Hercegovine u okviru poziva „Podrška organizacijama civilnog društva u okviru projekta NAGE – Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju“.

Od ukupno 23 pristigla projektna prijedloga organizacija civilnog društva, odobreno je 6 projekata za finasiranje, i to:

  1. LIR EVOLUCIJA, Banja Luka – projekat ‘’RAZE-RAzvoj kroz Zelenu Ekonomiju’’
  2. Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21, Sarajevo – projekat ‘’Zelenim poduzetništvom ka zelenijem društvu’’
  3. Udruženje BOSPER, Tuzla – projekat ‘’Naš uvjet je integralna poljoprivredna proizvodnja a cilj ekologizacija’’
  4. Unija za održivi povratak i integracije u BIH, Sarajevo – projekat ‘’Podrška ruralnom razvoju kroz jačanje seoskog i agroturizma u lokalnim zajednicama’’
  5. Udruženje “Lan”, Bihać – projekat ‘’Ranim odgojem i obrazovanjem prema održivom razvoju’’
  6. UG Tolerancijom protiv različitosti (ToPeeR), Doboj – projekat ‘’Koraci promjene’’

Finansijska podrška treba da doprinese jačanju lokalnih OCD kroz izgradnju kapaciteta i sprovođenje njihovih inicijativa, te podizanju sveobuhvatne svijesti o važnosti zelene ekonomije i zelenog preduzetništva.
 
Poziv za OCD za pokretanje i sprovođenje projekata zelenog preduzetništva je sproveden u okviru projekta „NAGE – Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju“ koji finansira Evropska unija, a realizuje 7 partnerskih organizacija sa Balkana (Mreža za ruralni razvoj Sjeverne Makedonije (vodeći partner), Hrvatska Mreža za ruralni razvoj, Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, Mreža organizacija za ruralni razvoj Kosova, Mreža za ruralni razvoj Crne Gore, Mreža za ruralni razvoj Srbije i Albanska mreža za ruralni razvoj).

Zahvaljujemo se svim organizacijama koje su učestvovale na ovom pozivu, a organizacijama čiji su projekti odobreni za finansiranje želimo uspješno sprovođenje projektnih aktivnosti.