Zeleni radovi

Udruženje građana „Probudi  se“, u novembru i decembru 2022.godine je obavilo razgovor sa direktorima škola i obdaništa na području grada Istočno Sarajevo te realizovalo  nekolicinu ekoloških radionica sa djecom pomenutih. Predavanje je održano na teme ekologije, važnosti pravilnog odlaganja i selekcije otpada te važnosti reciklaže papira. Projektom, pod nazivom „Brinemo o prirodi-brinemo o svojoj budućnosti“ je dogovoreno i planirano 64 radionice od kojih su već održane po dvije u Osnovnim školama: „Sveti Sava“, „Petar Petrović Njegoš“, „Aleksa Šantić“ i „Jovan Dučić“ te po jedna u obdaništima: „Maca“, „Nova radost“, „Igra nam je hrana“ i „Mašin Svijet“.

Projekat je namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Fokusiran je na izgradnju zdravih navika odlaganja papirnog i plastičnog otpada kod predškolske i školske djece na način da se aktivno uključe u zaštitu životne sredine u svom okruženju, a prvenstveno  u učionici, vrtiću, školskom dvorištu. Uz takvo odrastanje utiču na poboljšanje životne okoline  kako u lokalnoj zajednici tako i šire kao primjer pozitivne prakse. Podizanjem svijesti učenika i djece o značaju reciklaže, smanjenju otpada i pravilnim odlaganjem istog u selektovane kontejnere razviće kod djece i učenika osjećaj korisnosti i odgovornosti za zdravu životnu okolinu, a ujedno će imati i pozitivan uticaj na život njihovih porodica, škole i ukupnog stanovništva opština u kojim će se projekat  realizovati.

Brinemo o sebi- brinemo o svojoj budućnosti” jedan je od 12 dobitnika granta koji se realizuje kao dio u okviru projekta GreenWorks-Zeleni radovi “Uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja vazduha i zemljišta”. GreenWorks projekat imlementira Centar za razvoj i podršku (CRP) Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD i Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini – MRR u BiH, a finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini