Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

 Povodom 26.januara koji se širom svijeta obilježava kao Dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, udruženje građana “Probudi se” iz Istočnog Sarajeva je organizovalo ekološke radionice u nekoliko obdaništa kao mali doprinos, inspiraciju i smjernice mladim naraštajima za očuvanje i unaprijeđenje životne sredine.

Obrazovanje o zaštiti životne sredine podrazumijeva poznavanje prirodnih i društvenih nauka potrebnih za razumijevanje i rješavanje ekoloških izazova, ali i formiranje novih sistema vrijednosti čovjeka u odnosu na prirodu i okruženje, zasnovanih na moralnim principima. Neznanje i ravnodušnost može izazvati ogromnu i nepopravljivu štetu okolini od koje zavise naši životi.

Širom svijeta,  u svim državama je bitna ekologija, zdrava okolina je jako bitana za zdravlje čovjeka. Odgovornost i svijest svakog građanina za brigu o okolini, čistoći javnih prostora, čuvanje vlastitih okućnica, selektivnom zbrinjavanju otpada, osmišljavanja i korištenje prostora za sport i rekreaciju nezaobilazan su put ka zdravlju pojedinca, zajednice i okruženja u cijelosti!

Stoga je aktivno uključivanje svih građana u zaštitu okoline s ciljem stvaranja zdravog okruženja za život i očuvanje zdravlja postalo nezaobilazan ulog kako u sadašnjosti tako i u budućnosti!