Posjeta Lokalnoj akcijskoj grupi Hanacke Kralovstvi u Českoj

REDAH je partner u projektu „Local Action Groups for better EU Communities“ –Lokalne akcijske grupe za bolje EU zajednice, koji je odobren od strane Europske unije kroz program Europa za građane. Opći cilj projekta je povećano sudjelovanje građana u razvoju i provedbi aktivnosti organiziranih od strane Lokalnih akcijskih grupa (LAG) u EU-28. Konzorcij projekta je sastavljen od 18 partnera iz 9 europskih zemalja (Hrvatska, Slovenija, Italija, Češka, Rumunjska, Litvanija, Poljska i Bosna i Hercegovina). Svi su partneri ili LAG-ovi ili povezani s LAG-ovima kao članovi ili lideri LAG-ova. Svi provode lokalne razvojne strategije i aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje kvalitete života.

REDAH kao partner projekta iz Bosne i Hercegovine je organizirao putovanje za 6 predstavnika Lag-ova i nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine u Republiku Česku. Trodnevni događaj u Českoj u razdoblju od 18. do 21. maja 2016. godine je organizovao LAG Hanacke Kralovstvi iz mjesta Grygov u okolici Olomouca. Događaju je prisutvovalo  oko 50 učesnika iz 7 zemalja. Tema događaja je ruralni razvoj I koristenje prirodnih I kulturnih resursa u razvoju zajednice.. Cilj događaja je bio kroz trodnevni program predstaviti kulturnu, prirodnu i povijesnu baštinu tog kraja, te razvojne inicijative usmjerene ka koristenju prirodnih i kulturnih resursa. Obavljene su posjete značajnim povijesnim, kulturnim i prirodnim znamenitostima u okolici Olomouca (zamkovi Namesti na Hane i Čechy pod Kosirem,  Muzej kočija, turistički vlak za Toranj na Velikom Kosiru, banja u Slatnicama, proizvodnja lokalnih proizvoda I piva) , kušanje tradicionalnih jela i pića, posjete gradu Olomoucu,  koji je pod  zastitom UNESCO-a i sajmu vina na glavnom trgu.

Izazov za sve partnere projekta je osigurati da strategije i aktivnosti LAG-ova reflektiraju potrebe i želje građana. Međutim, kako bi se najefikasnije savladali ovi izazovi, u okviru projekta se organiziraju događaji koji su usmjereni na specifična područja relevantna za partnere (kulturno nasljeđe, ruralni razvoj, zaštitu okoliša, poduzetništvo mladih). Na samim događajima, sudionici imaju priliku susresti se s konkretnim primjerima kako uključiti građane i druge dionike u aktivnosti LAG-a kroz seminare, interaktivne radionice, terenske posjete, komunikacijske alate i prezentacije. Nadalje, događaji pružaju mogućnost za dionike iz europskih zemalja da uspostave bolje veze i povećaju svoje kapacitete za provedbu projekata sufinanciranih od strane EU.

Predstavnici  Redaha, Lag-ova I nevladinih organizacija iz BiH su imali priliku da uspostave nove kontakte, da cuju iskustva  partnera  u razvoju lokalne zajednice putem LEADER-a, učesća lokalne uprave I privatnog sektora .