Krije li se ključ budućnosti poljoprivrede u našoj prošlosti? Šta je permakultura i organska proizvodnja, i jesu li plodne površine deponije otrova ili oaze hrane i zdravlja?
Oranice pod monokulturama, masovna industrijska proizvodnja, nesmotrena upotreba pesticida i herbicida, pokazali su da zemlja nije resurs koji može podnijeti sve.
Održiva poljoprivreda, biljni preparati za prihranu bilja, stara sjemena, holistički pristup zemljoradnji, urbane bašte, vrhunski domaći proizvodi, farme krava koje slobodno trče pašnjacima te kako su stručnjaci iz Holandije oduševljeni javnim parkovima u Sarajevu – samo su neke od tema sa dvodnevnog treninga održive poljoprivrede i ruralnog razvoja održanog u Sarajevu 28. i 29. oktobra.
Učesnici su podijelili sjajne priče – od “Male priče” iz Živinica do “Obećane zemlje” iz Mostara – pokazavši da uprkos izazovima modernog života ljudi mogu, žele, i znaju naći put do onih vrijednosti koje prepoznajemo svi.
Na treningu je prisustvovalo oko 25 predsatavnika različitih nevladinih organizacija, institucija i poljoprivrednih domaćinstava koji su takođe podjelili i svoja iskustva, znanja i potrebe.
Predavači koji se nisu štedili da prenesu svoje znanje i ljuabav prema prirodi u ova dva dana bili su: Muhamed Garib dipl.ing poljoprivrede iz Mostara i Zlatan Ristić master voćarsta iz Banja Luke.
Svim učesnicima obuke na kraju su dodijeljeni sertifikati.
Projekat “Akademija od Polja do stola za zeleni Zapadni Balkan naša zajednička evropska budućnost“ finansijski podržava Evropska unija, a sprovodi ga konzorcijum Mreže za ruralni razvoj u 6 zemalja Zapadnog Balkana i Hrvatskoj.