Mreža za ruralni razvoj

 

u Bosni i Hercegovini

ponedeljak, septembar 23, 2019

Organizovan karavan zelenog preduzetništva

U utorak, 09.04.2019. organizovan je karavan zelenog preduzetništva koji je organizovala Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta ''Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju'' (Networking and Advocacy for Green Economy - NAGE).
Učesnici Karavana, većinom studenti Agromediteranskog fakulteta u Mostaru zajedno sa profesoricama i osobljem fakulteta, su imali priliku da se na imanju Udruženja građana ''Nešto Više'' u Humilišanima upoznaju sa osnovnim konceptima u području obnovljivih izvora enegrije i energetske efikasnosti, permakulture i organske proizvodnje. Učesnici su obišli farmu i primjere dobre prakse zelene ekonomije koji su već integrisani u svakodnevno funkcionisanja farme.
Druga stanica Karavana bilo je permakulturno imanje Udruženja "Zemljani" gdje je učesnicima predstavljen rad Udruženja, prakse i tehnike koje se koriste te već razvijeni modeli vezani za održivi razvoj.
NAGE projekat traje do aprila 2021. godine i osnovni cilj projekta je da pruži podršku za poboljšanje uticaja na politike i donošenje odluka Balkanske mreže za ruralni razvoj (BRDN) i njenih članica, kroz uključivanje u procese reforme poljoprivrednih i ruralnih programa i politika s ciljem uključivanja koncepta zelene ekonomije.